Vilde og Pål besøkte alle klatreparkene på én sommer

Sist oppdatert: juni 6, 2024

Bli med når vi hilser på Vilde og Pål som dro på eventyr og besøkte alle klatreparkene til Høyt & Lavt på én sommer!

Fra nybegynner til klatreproff 

Det er tydelig at både far og datter har vært i denne situasjonen før – Vilde (9 år) justerer klatreselen sin mens pappa Pål (alder hemmelig) sjekker at GoPro-kameraet er klart for action. På vei til klatreløypene hos Høyt & Lavt Tryvann deler Vilde sin forventing til ziplinene – for ziplines er nemlig morsomst ifølge henne!

Historien starter hos Högt & Lågt Karlstad

Alt startet sommeren da familien var på campingferie i Sverige. På vei til campingplassen rullet de forbi Högt & Lågt Karlstad, og da var det gjort: De svingte innom klatreparken, og Vilde fikk smaken av klatreglede i de grønne klatreløypene. Selv om Vilde ikke rakk helt opp til høydekravet på de blå løypene, var det likevel såpass moro at familien besøkte flere klatreparker sammen sommeren 2022.

Drømmen om å besøke alle Høyt & Lavt Klatreparkene

Men hva var det som ga dem ideen om å besøke alle 19 klatreparkene til Høyt & Lavt på én sommer? Den første sommeren kjøpte de kun dagsbilletter, men fordi både pappa Pål og Vilde hadde blitt bitt av klatrebasillen, tenkte han: «Hvorfor ikke kjøpe et nasjonalt sesongkort? Vi må jo få valuta for pengene!».

Nå har Vilde passert 140 centimeters merket, og det betyr at hun kan utforske de fleste klatreløypene. Hun hopper og svinger seg gjennom de lysegrønne, grønne, blå og røde løypene, mens Pål henger med så godt han kan.

Vil du også ha mer valuta for pengene? Gjør som Vilde og Pål, og kjøp sesongkort i din nærmeste klatrepark!

Klatring i regn og sol

Sammen har pappa og Vilde tilbakelagt mange mil på veien fra klatrepark til klatrepark – 684,2 for å være helt nøyaktig. Fra Kristiansand i sør til Mo i Rana i nord, deler de historier om spontane overnattinger i bilen, og vær som kan romme de fleste årstider. «Men man kan fortsatt klatre når det regner – bare ikke når det lyner og tordner,» forklarer Vilde. Da de besøkte Høyt & Lavt Gålå, rakk de akkurat å fullføre alle klatreløypene før et skikkelig uvær slo inn.

Sommerfugler i hoppetårn

Selv om Vilde har lagt mange hinderløyper og zipliner bak seg på sin Høyt & Lavt-turné, innrømmer hun at hun fortsatt får litt ilinger i magen når hun hopper fra hoppetårn. «Jeg skvetter når tauet strammes,» ler hun, «men ellers så går det helt fint altså, for jeg vet jo at jeg sitter fast». Vilde forteller at hun pleier å sette seg ned på kanten av plattformen før hun tar sats.

Tøffere enn Tarzan

“Men hun nøler ikke av den grunn” kvitterer Pål, «hun hopper rett ut!”. I denne filmen fra Høyt & Lavt Trondheim kan man se hvordan Vilde kaster både klatrehansker og bekymringer over kanten og svinger seg i Tarzan-jump mot et stort klatrenett (for informasjonens skyld, denne løypen er svart, og Vilde fikk hjelp fra en ansatt for å koble seg på dette hinderet!).

Sesongkort for 2024

Det er ingen tvil om hva fremtiden har å by på for Pål og Vilde – et nytt sesongkort og mer klatring hos Høyt & Lavt! Vilde synes også det er gøy å tilbringe tid sammen med pappa, og Pål har store planer om å eksperimentere med å bruke to GoPro-kameraer for å lage enda mer spektakulære filmer fra klatreparkene. De har nemlig filmet hver eneste klatrepark, og har fortsatt mange klatreløyper de ennå ikke har prøvd.

3 kjappe med Vilde og Pål

Vil du også oppleve Høyt & Lavt som Vilde og Pål? Her er deres 3 beste pro-tips til deg!

Hva er favoritten i klatreparkene?

Ziplines og at hver klatrepark har sin egen unike touch. Vi har til og med prøvd ziplines der man skal sitte på sykkel, spark, eller stå på skateboard, ski og snowboard. Dere har laget mange rare hindre! 

Hva har vært den mest minneverdige opplevelsen?

Høyt & Lavt Trysil! Der ble vi utfordret av de ansatte, og det ble ekstra morsomt med vår egen heiagjeng.

Vilde legger til at hun ofte tviler på seg selv når voksne sier at hun ikke kan klare hindrene. I Trysil var det en voksen som ikke greide et hinder med stigbøyler, mens Vilde mestret det på første forsøk. Vilde tror det gikk så bra fordi hun har klatret mye.

Hva er deres beste tips for andre som vil besøke klatreparkene til Høyt & Lavt?

Norsk vær kan være en utfordring, så det lønner seg alltid å sjekke veimeldinger og værmeldinger. Ta deg god tid – det er så mye gøy å oppleve i klatreparkene. I snitt har vi klart å gjennomføre 4-5 klatreløyper på hvert besøk. Og ikke glem mat og drikke mellom løypene, spesielt når du tar de mer avanserte blå og røde løypene.

På tampen lurer vi på om Vilde kan dele sine 3 beste “pro tip” med oss. Hun smiler lurt og sier: 

– Sett deg ned når du føler deg sliten.

– Ikke se ned hvis du er redd.

– Stol på klatreselen.

Pål og Vilde har forresten dokumentert alle sine klatreparkbesøk på Vildes egen YouTube-kanal. Følg henne du også da vel!