Fra høydeskrekk til klatreglede

Sist oppdatert: juni 9, 2023

Hans Christian Wilson hadde høydeskrekk da han var ung. I dag har han en bakgrunn som fallskjermjeger og gründer for klatreparker høyt opp i trærne.

Drømmer du om å overvinne frykten for høyder? Eller ønsker du en utfordring både mentalt og fysisk? Klatreparkene Høyt & Lavt gir deg mestringsfølelsen og utfordringene du jakter på – med mer. Gründeren til klatreparkene, Hans Christian Wilson, også kjent som «Hasse», var også en av dem som stadig jaktet på utfordringer. Som liten hadde han høydeskrekk, men med tiden som både fallskjermjeger i Forsvaret og tindevegleder i fjellheimen, har frykten gått over til beundring.

Vennegjeng i klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand

– Man må eksponere seg for det gjentatte ganger, så blir man vant til det til slutt. Det har jeg gjort for alt jeg har fryktet, sier han.

Et nytt kapittel

Det var i 2009 at ting endret seg drastisk for Hasse og familien hans. På et utenlandsopphold i Frankrike kom de over en klatrepark. Familien på fire skulle ta en kjapp tur innom parken, men ble værende der i flere timer. Sammen klatret de, glemte tid og sted, hadde det gøy og utfordret seg selv både fysisk og mentalt. Dette ble starten på noe fint.

Hasse begynte å planlegge en slik park i Norge, og et par år senere holdt de en storstilt åpning av Norges første – og Skandinavias største, «Høyt & Lavt»-klatrepark i Vestfold.

– Denne åpningen var en viktig og spesiell hendelse i livet mitt. Det var liksom en forløsning av en ting jeg hadde planlagt i to år, sier han med et smil om munnen.

I dag har han sammen med gjengen i Høyt & Lavt åpnet 18 klatreparker i Norge og syv klatreparker i Sverige. I tillegg bygger de enkeltstående tårn, lekeparker og tretopphytter rundt omkring i landet. Han er stadig vekk oppe i klatreløypene. Selv om det ikke kiler like mye i magen lenger, er klatregleden stor når han er oppe i tretoppene.

– Jeg liker best ziplines og de vanskelige hindrene som gjør at jeg må tenke litt. Og utsikten! sier han. Dette er også en av grunnene til at klatreparken Høyt & Lavt Kristiansand har fått en av Norges råeste ziplines – Fjellvåken. Dette er en høyhastighets-zipline som lar deg suse over idylliske Grotjønn i 80 kilometer i timen.

Vil du vite mer om klatreparken i Kristiansand?

Les mer her!

Bli kjent med «Hasse»

Gründer på fjelltur

Navn: Hans Christian Wilson 

Alder: 51, men føler seg som 30

●  Kommer fra Bergen, bor i Stavern med familien

●  Bakgrunn som fallskjermjeger, spesialsoldat, tindevegleder, gründer og daglig leder i Høyt &Lavt

●  På en vinterlørdag drar han helst på topptur, en lørdag om sommeren klatrer han eller drivermed vindsurfing. Som person er han rolig, engasjert og veldig aktiv.

●  Spiser helst brokkoli og kylling med sterk saus til middag.

●  Drikker rundt fire kopper kaffe daglig.

Klatring for alle

Hver park har sin unike sjarm, og Hasse har et spesielt forhold til hver og en av de 18 parkene i Norge.

Klatreparkenes plassering er heller ikke tilfeldig. Hasse husker barndommen med lek i skogen og fjellet. Beliggenheten til de ulike klatreparkene gjenspeiler dette, og mellom løvverk, barnåler og fuglekvitter finner du Høyt & Lavt Kristiansand bygget rundt og over tjernet Grotjønn – hele 3 ziplines som går over dette tjernet!

Hver løype i klatreparken har sitt eget unike navn og karakter. Du kan velge mellom et bredt spekter av klatreløyper, fra milde utfordringer som «Ugler i mosen», til mer intense opplevelser som «Måkesvevet». Hvis du liker følelsen av å sveve, vil ziplinen «Glideflukten» ta deg med på en luftig flytur, og en avstikker fra denne løypa tar deg til et hoppetårn der du kan hoppe ut i luften fra 12 meters høyde. For de eventyrlystne er «Hauk over Hauk» den rødmerkede løypen som er kjent for å være Høyt & Lavt-parkens mest utfordrende opplevelse.

Høyt & Lavt Kristiansand ligger kun 3 kilometer fra sentrum. Det er enkelt å komme seg til klatreparken med buss, bil, på sykkel eller til fots.

Instruktørens tips til et vellykket klatrebesøk:

●  Kom tidlig – hele klatredagen er din!

●  Klær etter vær – ta gjerne med et skift.

●  Drikk nok vann og ta en matbit i løpet av dagen.

●  Smil – dagen blir enda bedre hvis du gjør det!

●  Slapp av litt – da kan du nyte en is fra kiosken.

●  Rop på instruktøren hvis du trenger råd, hjelp eller heiarop..(Vi gir deg gjerne våre beste tips for at du skal strekke deg lenger og nå nye HØYder!).

●  Har du med små barn? Da bør du gå først i løypa og vise vei!

●  Ta med hele familien – her er det klatring og aktiviteter for alle.

I Høyt & Lavt-klatreparkene er klatring åpent for alle, uansett alder eller form. Her finner du utfordringer som passer akkurat det du liker og ønsker å prøve deg på. For de aller minste barna er Nett & Sprett et fint tilbud. Her får barna boltre seg i sikre omgivelser og krysse broer av nett, gjemme seg i små stolpehytter og rutsje ned sklier for å komme seg ned på bakken igjen. Løypene i Nett & Sprett-lekeparken er lukket og sikret med nett, og det trengs ingen form for utstyr eller opplæring for å bruke dette området.

Det er også gratis å oppholde seg i klatreparkene for de som ikke ønsker å hive på seg sikkerhetsselen og klatre opp i tretoppene. Her er det mulig å nyte en kopp kaffe fra kiosken i parken, benytte seg av en av turmulighetene i området eller bare nyte sola ute i de grønne omgivelsene rundt Grotjønn.

Hasse synes at alle, spesielt den som tenker at dette ikke er noe for meg, burde ta på klatreutstyret og komme seg opp i tretoppløypene.

– Jeg kjenner mange som har sagt det ikke er noe for dem, men de syntes det var kjempegøy, fikk mestringsfølelse og glede, avslutter han.

Se våre åpningstider her!

Høyt & Lavt Kristiansand

Sørlandets største klatrepark kan du utfordre deg selv blant tretoppene, uansett om du er en fryktløs våghals eller kjenner på høydeskrekken. Den største utfordringen er Fjellvåken Zipline, som er Norges råeste med 500 meter lengde, 65 meter høydeforskjell og en fart på opptil 80 km/t! Klatreparken har totalt 122 elementer, 23 ziplines og 9 klatreløyper.

Adresse: Gamle Mandalsvei 110, 4617 Kristiansand

aktivitet og klatring for lag og foreninger hos Høyt & Lavt Kristiansand